Digitale multimeters

Resultaat 1–16 van de 137 resultaten wordt getoond

Wat is een Multimeter?

Een multimeter is een meetinstrument dat gebruikt wordt om verschillende elektrische eigenschappen van een circuit of component te meten, zoals spanning, stroom, weerstand en continuïteit. Het is een veelzijdig hulpmiddel dat vaak gebruikt wordt door elektriciens, technici en hobbyisten. Een multimeter kan ook worden gebruikt om de staat van batterijen, diodes en transistoren te testen. Er zijn verschillende soorten multimeters, zoals analoge en digitale multimeters, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingen.

Welke eigenschappen heeft een goede multimeter?

Een goede multimeter heeft een aantal kenmerken die het gebruik ervan vergemakkelijken en de betrouwbaarheid van de gemeten waarden verhogen. Hieronder staan enkele belangrijke eigenschappen die een goede multimeter zou moeten hebben:

 • Hoge nauwkeurigheid: de multimeter moet de waarden van de gemeten eigenschappen met een hoge mate van precisie weergeven.
 • Breed meetbereik: de multimeter moet in staat zijn om verschillende soorten metingen uit te voeren, zoals DC en AC spanning, stroom en weerstand, met een breed scala van meetwaarden.
 • Automatische bereikkeuze: een multimeter met automatische bereikkeuze kan automatisch het juiste meetbereik kiezen voor de gemeten waarde, waardoor de gebruiker minder tijd hoeft te besteden aan het instellen van de juiste waarden.
 • Veiligheid: een goede multimeter moet over veiligheidsfuncties zoals een stroombegrenzer en een bescherming tegen overbelasting beschikken om de gebruiker te beschermen tegen elektrische schokken.
 • Gebruiksvriendelijkheid: een multimeter moet eenvoudig te gebruiken zijn en duidelijke, eenvoudige instructies geven voor het uitvoeren van metingen.
 • Robuustheid: een multimeter moet stevig gebouwd zijn en bestand zijn tegen gebruik in veeleisende omstandigheden.

Er zijn nog vele andere eigenschappen die een goede multimeter zou kunnen hebben, afhankelijk van de specifieke toepassing en het niveau van nauwkeurigheid dat vereist is.

Welke typen multimeters zijn er?

Er zijn twee hoofdtypes van multimeters: analoge multimeters en digitale multimeters.

Analoge multimeters zijn de oudere en meest basale vorm van multimeter. Ze gebruiken een wijzerplaat en een bewegende wijzer om de waarde van een elektrische eigenschap weer te geven. Analoge multimeters zijn vaak goedkoper dan digitale multimeters, maar ze zijn minder nauwkeurig en moeilijker te lezen.

Digitale multimeters gebruiken een digitale display om de waarde van een elektrische eigenschap weer te geven. Ze zijn nauwkeuriger dan analoge multimeters en veel gemakkelijker te lezen. Digitale multimeters zijn vaak uitgerust met extra functies zoals automatische bereikkeuze, datalogging en een relatief laag batterijverbruik.

Daarnaast zijn er ook nog vele andere types multimeters zoals :

 • True RMS multimeters: die speciaal zijn ontworpen om de waarde van een wisselspanning nauwkeurig te meten, ook als deze niet sinusvormig is.
 • Clamp-meters: een type multimeter die specifiek is ontworpen voor het meten van stroom door middel van een klem of sensor die om een draad wordt geplaatst.
 • Insulation multimeters: speciaal ontworpen om de isolatie-weerstand van een elektrisch circuit te meten.
 • LCR-meters: speciaal ontworpen voor het meten van de inductantie, capacitatie en weerstand van een component of circuit.

Het type multimeter dat u kiest, hangt af van de specifieke toepassing waarvoor u het gaat gebruiken en de nauwkeurigheid die u vereist.

Welke merken Multimeters zijn er?

Als Meetwinkel.nl zijn wij dealer van de multimeters van:

 • Fluke;
 • Nieaf-Smitt;
 • Gossen Metrawatt;
 • Uni-T;
 • Kyoritsu;
 • Flir.

Hoe kies ik een Multimeter?

Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een multimeter. Hieronder staan enkele belangrijke overwegingen:

 1. Meetbereik: bepaal welke soort metingen u gaat doen en welke waardebereiken u nodig heeft. Kies een multimeter met een breed meetbereik die aansluit op uw specifieke toepassingen.
 2. Nauwkeurigheid: kies een multimeter met een hoge nauwkeurigheid die aansluit bij uw specifieke toepassingen.
 3. Automatische bereikkeuze: dit is een handige functie die automatisch het juiste meetbereik kiest voor de gemeten waarde, waardoor de gebruiker minder tijd hoeft te besteden aan het instellen van de juiste waarden.
 4. Veiligheid: kies een multimeter met veiligheidsfuncties zoals een stroombegrenzer en een bescherming tegen overbelasting.
 5. Gebruiksvriendelijkheid: kies een multimeter die eenvoudig te gebruiken is en duidelijke, eenvoudige instructies geeft voor het uitvoeren van metingen.
 6. Robuustheid: kies een multimeter die stevig gebouwd is en bestand is tegen gebruik in veeleisende omstandigheden.
 7. Extra functies: afhankelijk van uw specifieke toepassingen, kunt u overwegen om een multimeter te kiezen met extra functies zoals datalogging, True RMS, Clamp-meters, Insulation multimeters, LCR-meters e.d
 8. Budget: Tenslotte, houd rekening met uw budget en kies een multimeter die aansluit bij uw specifieke toepassingen en uw budget.

Ten slotte, is het altijd aan te raden om reviews te lezen van andere gebruikers en de specificaties van het product te bestuderen voordat u een multimeter koopt, om ervoor te zorgen dat u de juiste keuze maakt voor uw specifieke toepassingen.

Categorie indeling Multimeters

Er zijn verschillende categorieën multimeters die gebaseerd zijn op hun precisie, functies en gebruiksomgeving. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende categorieën:

 1. Professionele multimeters: deze multimeters zijn speciaal ontworpen voor professioneel gebruik en bieden hoge nauwkeurigheid, een breed meetbereik en een groot aantal functies. Ze zijn vaak robuust gebouwd en bestand tegen gebruik in veeleisende omstandigheden.
 2. Benchtop multimeters: deze multimeters zijn bedoeld voor gebruik op een werkbank en bieden vaak hoge nauwkeurigheid en een breed meetbereik. Ze zijn vaak uitgerust met extra functies zoals datalogging en een groot aantal meetmodi.
 3. Handheld multimeters: deze multimeters zijn bedoeld voor gebruik onderweg en zijn vaak compacter en lichter dan andere soorten multimeters. Ze zijn vaak uitgerust met een automatische bereikkeuze en een beperkt aantal meetmodi.
 4. Automotive multimeters: deze multimeters zijn speciaal ontworpen voor gebruik in de automobielindustrie. Ze zijn vaak uitgerust met functies zoals het meten van spanning, stroom en weerstand in auto-elektrische systemen.
 5. Industriële multimeters: deze multimeters zijn speciaal ontworpen voor gebruik in industriële omgevingen en zijn vaak uitgerust met functies zoals het meten van spanning, stroom en weerstand in industriële elektrische systemen.
 6. Special purpose multimeters: deze multimeters zijn speciaal ontworpen voor een specifieke toepassing, zoals True RMS multimeters, Clamp-meters, Insulation multimeters, LCR-meters e.d.

Het is belangrijk om te onthouden dat de categorie van een multimeter niet noodzakelijk betekent dat het de enige of beste optie voor uw specifieke toepassingen is. U moet altijd de specificaties en functies van een multimeter bekijken om ervoor te zorgen dat het aan uw vereisten voldoet.