Keuringsstickers en stickertangen

Toont alle 16 resultaten

Wat is een keuringssticker?

Een keuringssticker is een label of een sticker die aangeeft dat een elektrische installatie of een elektrisch apparaat is gekeurd en aan de relevante veiligheidseisen voldoet. Dit label wordt op het apparaat of de installatie bevestigd en is meestal een bewijs van de inspectie en de goedkeuring door een bekwame keurmeester.

De keuringssticker is bedoeld om te waarborgen dat elektrische installaties en apparaten veilig zijn voor gebruik en om te bewijzen dat ze zijn gekeurd en aan de vereiste veiligheidseisen voldoen. De keuringsstickers zijn meestal te vinden op elektrische en mechanische arbeidsmiddelen in werkplaatsen, bedrijven, bouwplaatsen, etc.

Is een keuringssticker wettelijk verplicht?

In Nederland is een keuringssticker voor elektrische installaties en apparaten wettelijk niet verplicht, maar het is wel aanbevolen om elektrische installaties en apparaten regelmatig te laten keuren door een bekwam interne of externe keurmeester. Dit is bedoeld om te waarborgen dat de installaties en apparaten veilig zijn voor gebruik en aan de relevante veiligheidseisen voldoen.

In bepaalde situaties, zoals in de arbeidsomgeving en in publieke gebouwen, is het wettelijk verplicht om regelmatig elektrische installaties en apparaten te laten keuren en te bewijzen dat ze aan de vereiste veiligheidseisen voldoen. In dergelijke gevallen moet er een geldige keuringssticker op het apparaat of de installatie aangebracht zijn als bewijs van de inspectie en goedkeuring door een erkend keuringsinstituut.

Wat moet er op een keuringssticker staan?

Een keuringssticker voor elektrische installaties en apparaten bevat meestal de volgende informatie:

  1. Datum van keuring: De datum waarop de inspectie is uitgevoerd en de installatie of het apparaat is gekeurd. Dit is niet gebruikelijk in Nederland.
  2. Erkend keuringsinstituut: De naam of het logo van het keuringsinstituut dat de inspectie heeft uitgevoerd en de keuringssticker heeft uitgegeven.
  3. Keuringsnummer: Een uniek nummer dat aan de keuring is toegewezen en dat identificeert wie de keuring heeft uitgevoerd en wanneer. Ook dit is niet gebruikelijk in Nederland.
  4. Vervaldatum: De datum waarop de keuring verloopt en een volgende inspectie vereist is. Dit is het gangbare type keuringssticker.
  5. Relevante normen en regelgeving: Vermelding van de normen en regelgeving die van toepassing zijn op de keuring, bijvoorbeeld NEN 3140, NEN 1004, of NEN 2484.

De precieze informatie die op een keuringssticker wordt vermeld, kan variëren afhankelijk van het keuringsinstituut en de specifieke installatie of het apparaat. Het belangrijkste is dat de keuringssticker aantoont dat de installatie of het apparaat is gekeurd en aan de relevante veiligheidseisen voldoet.

Van welk materiaal worden keuringsstickers gemaakt?

Keuringsstickers worden meestal gemaakt van polypropyleen of polyester folie, materialen die bestand zijn tegen omgevingsfactoren en corrosie en die goed blijven plakken op elektrische installaties en apparaten.

De materialen die worden gebruikt voor keuringsstickers, moeten duurzaam en waterbestendig zijn, zodat ze niet snel beschadigd raken of vervagen onder invloed van omgevingsfactoren. Bovendien moeten ze een goede hechting hebben op verschillende soorten oppervlakken, zodat de stickers niet gemakkelijk verwijderd kunnen worden.

Er zijn ook self-adhesive keuringsstickers verkrijgbaar die op de juiste manier op de elektrische installaties en apparaten kunnen worden aangebracht en die gedurende de hele levensduur van het apparaat zichtbaar blijven.

Welke keuringsstickers heb je wanneer nodig?

De keuringsstickers die je nodig hebt, hangen af van de elektrische installaties en apparaten die je gebruikt en de regelgeving en normen die daarop van toepassing zijn.

Volgens NEN 3140 is het verplicht om periodiek elektrische installaties en apparaten te keuren. De keuringsstickers die hierbij nodig zijn, geven aan wanneer de installatie of het apparaat voor het laatst is gekeurd en wanneer de volgende keuring vereist is.

Bijvoorbeeld, als je een installatie of apparaat in gebruik hebt op een werkplek, moet je er zeker van zijn dat deze gekeurd is en voldoet aan de NEN 3140 veiligheidseisen. In dit geval is een NEN 3140 keuringssticker nodig.

In het algemeen is het verstandig om te checken welke regelgeving en normen van toepassing zijn op je specifieke situatie en om te bepalen welke keuringsstickers je nodig hebt op basis van de resultaten van de keuringen.