Warmtebeeld camera’s

Resultaat 1–16 van de 20 resultaten wordt getoond

Wat is thermografie?

Thermografie is een techniek die infraroodstraling gebruikt om de temperatuurverdeling in een object te visualiseren. Dit wordt gedaan door een infraroodcamera te gebruiken om beelden te maken van de infraroodstraling die door het object wordt uitgestraald. Hierdoor kunnen warmteverliezen, oververhittingen of defecten in elektrische en mechanische systemen worden opgespoord.

Wat is warmteleer?

Thermodynamics is de tak van de natuurkunde die zich bezighoudt met de relatie tussen warmte en andere vormen van energie, met name werk en interne energie. Het richt zich op het beschrijven van de natuurwetten die bepalen hoe warmte zich tussen verschillende systemen verplaatst en hoe deze veranderingen de interne energie van een systeem beïnvloeden. Hiermee worden de basisprincipes van thermodynamica bepaald, zoals de wetten van de thermodynamica en hun toepassingen op processen als verbranding, verwarming en koeling.

Hoe werkt thermografie?

Thermografie werkt door het detecteren van infraroodstraling, die door objecten wordt uitgestraald als gevolg van hun temperatuur. Een infraroodcamera registreert deze straling en omzet deze in een afbeelding, waarop de verschillende temperaturen zijn weergegeven als verschillende kleuren.

In thermografie wordt vaak een temperatuurverloop verwacht, bijvoorbeeld van een warmtebron naar een koeler omgeving. Als er echter temperaturen zijn die niet in overeenstemming zijn met de verwachte verdeling, dan is er sprake van een uitwijking. Deze uitwijkingen kunnen worden gezien als afwijkingen in de temperatuurverdeling en geven aan waar er bijvoorbeeld warmteverliezen plaatsvinden, oververhittingen of defecten in elektrische en mechanische systemen.

De beelden die worden verkregen door thermografie kunnen worden geanalyseerd om problemen op te sporen en te diagnosticeren en om de prestaties van systemen te verbeteren.

Wat is een thermografische camera?

Een thermografische camera, ook wel infraroodcamera genoemd, is een speciaal soort camera die specifiek is ontworpen om infraroodstraling te detecteren en om te zetten in een afbeelding. Het maakt gebruik van infraroodsensoren en elektronische systemen om de warmtestraling die door objecten wordt uitgestraald te meten en weer te geven in een visuele afbeelding.

De afbeelding laat verschillende temperaturen zien als verschillende kleuren, en geeft zo een beeld van de temperatuurverdeling in het object. Hierdoor kunnen warmteverliezen, oververhittingen of defecten in elektrische en mechanische systemen worden opgespoord.

Thermografische camera’s worden vaak gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de bouw, energie en productie, om problemen te identificeren en op te lossen en om de prestaties van systemen te verbeteren.

Hoe werkt een thermografische camera?

Een thermografische camera werkt door de infraroodstraling die door objecten wordt uitgestraald te detecteren en om te zetten in een afbeelding. Het bestaat uit een lens, een infrarooddetector en een verwerkingscircuit. Het volgende is hoe het werkt:

 • Infrarooddetectie: Een thermografische camera bevat een infrarooddetector die de infraroodstraling die door het object wordt uitgestraald, meet.
 • Signalen verwerken: Het verwerkingscircuit omzet de signalen die door de infrarooddetector worden opgevangen, in digitale informatie.
 • Afbeelding genereren: Het verwerkingscircuit berekent de temperatuur van elk punt op de afbeelding en geeft dit weer als verschillende kleuren. Warmer gebieden worden meestal weergegeven als oranje of rood, terwijl koudere gebieden groen of blauw zijn.
 • Beeld analyseren: De beelden die door de thermografische camera worden verkregen, kunnen worden geanalyseerd om problemen op te sporen en te diagnosticeren, en om de prestaties van systemen te verbeteren.
 • Thermografische camera’s maken gebruik van infraroodstraling om temperaturen te meten, en geven een afbeelding van de temperatuurverdeling in het object, zonder dat dit invloed heeft op het object zelf. Hierdoor kunnen ze een nauwkeurige en niet-invasieve manier bieden om problemen in elektrische en mechanische systemen op te sporen.

Welke soorten themografische camera’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten thermografische camera’s, afhankelijk van de toepassingen en de vereisten. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende types:

 • Handheld thermografische camera’s: Dit zijn kleine, draagbare camera’s die makkelijk kunnen worden gebruikt voor snelle inspecties op locatie.
 • Vaste thermografische camera’s: Deze camera’s zijn specifiek ontworpen voor continue monitoring en zijn meestal geïnstalleerd in permanente installaties.
 • Thermografische camera’s met beeldstabilisatie: Deze camera’s hebben speciale beeldstabilisatiesystemen die beelden scherp houden tijdens inspecties.
 • Thermografische camera’s met uitgebreide afbeeldingscapaciteiten: Deze camera’s bieden uitgebreide analysemogelijkheden en de mogelijkheid om afbeeldingen van hoge kwaliteit op te slaan en te analyseren.
 • Hyperspectrale thermografische camera’s: Deze camera’s maken gebruik van hyperspectrale technologieën om meer informatie over de gedetecteerde infraroodstraling te verzamelen en te analyseren.
 • Thermografische drone-camera’s: Deze camera’s zijn specifiek ontworpen voor inspecties vanuit de lucht en zijn uitgerust met thermografische technologieën.

Er zijn ook andere soorten thermografische camera’s die zijn ontworpen voor specifieke toepassingen, zoals industriële inspecties, elektrische inspecties, en gebouwinspecties. Het type thermografische camera dat het beste wordt gebruikt, hangt af van de specifieke toepassing en de specifieke vereisten.

Wie zetten thermografische camera’s in?

Thermografische camera’s worden ingezet door een verscheidenheid aan bedrijven en organisaties, waaronder:

 • Elektrotechnische bedrijven: Ze gebruiken de camera’s om problemen in elektrische installaties op te sporen, zoals oververhitting, kortsluiting en losse verbindingen.
 • Bouwbedrijven: De camera’s worden gebruikt om problemen in gebouwen op te sporen, zoals warmteverlies, waterlekkages en ongeïsoleerde gebieden.
 • Industriële bedrijven: Ze gebruiken de camera’s om problemen in productie-installaties op te sporen, zoals oververhitting en slechte prestaties van machines.
 • Onderhoudsbedrijven: De camera’s worden gebruikt om het onderhoud van machines en installaties te beheren, door problemen op te sporen voordat ze uit de hand lopen.
 • Overheid: Overheidsinstellingen, waaronder brandweer en politie, gebruiken de camera’s om incidenten op te sporen, waaronder branden en verdachte warmtebronnen.
 • Milieuorganisaties: Ze gebruiken de camera’s om milieuproblemen op te sporen, zoals olielekkages en uitstoot van warmte.

Thermografie wordt ook gebruikt in verschillende wetenschappelijke en academische velden, zoals archeologie, archeometrie en archeobotanie, om het beter te begrijpen van de samenstelling en de structuur van objecten en materialen.

Is een thermografische camera nauwkeurig?

De nauwkeurigheid van een thermografische camera is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de camera, de gebruikte technologie, de omgevingscondities en de bekwaamheid van de gebruiker. Over het algemeen zijn moderne thermografische camera’s zeer nauwkeurig en kunnen temperaturen meten tot op enkele graden nauwkeurig.

Echter, thermografie is geen perfecte technologie en er kunnen afwijkingen in de resultaten optreden, bijvoorbeeld door afleidingen van achtergrondwarmte, verkeerde instellingen of de aanwezigheid van stoffen die de infraroodstraling beïnvloeden.

Om de nauwkeurigheid van thermografische resultaten te verhogen, is het belangrijk om de juiste procedure te volgen en de juiste technieken en instrumenten te gebruiken, en te werken met ervaren thermografen die de juiste opleiding en certificering hebben.

Wat doet een auto focus bij thermografische camera’s?

Auto focus is een functie die beschikbaar is op sommige thermografische camera’s die de scherpte en helderheid van de afbeelding automatisch aanpast. Het doel van de auto focus is om de helderheid en scherpte van de afbeelding te verbeteren, waardoor het voor de gebruiker gemakkelijker wordt om details te onderscheiden en temperaturen nauwkeuriger te meten.

De auto focus werkt door de lens van de camera automatisch te verplaatsen om de beste scherpte te bereiken. Dit gebeurt door de lens continu te verplaatsen totdat het best mogelijke beeld wordt verkregen. Deze functie is nuttig wanneer de afstand tussen de camera en het object verandert, of wanneer de scherpte verloren gaat door beweging of verandering van de omgevingsomstandigheden.

Het is belangrijk om te weten dat sommige thermografische camera’s geen auto focus hebben en dat de scherpte en helderheid handmatig moeten worden aangepast. Daarom is het belangrijk om vooraf te bepalen of deze functie nodig is en welke camera het beste aansluit bij de specifieke toepassing en de gebruiksomstandigheden.

Wat is reflectie bij thermografie?

Reflectie bij thermografie verwijst naar het proces waarbij infraroodstraling (warmtestraling) van een object wordt weerkaatst in plaats van doorgegeven aan een thermografische camera. Dit betekent dat een deel van de warmtestraling wordt afgeleid van het object naar de omgeving en niet wordt vastgelegd door de thermografische camera.

De hoeveelheid reflectie die plaatsvindt is afhankelijk van de eigenschappen van het object en de omgeving. Sommige materialen hebben een hoge reflectie-eigenschap, wat betekent dat ze een groot deel van de warmtestraling afleiden. Dit maakt het moeilijker om accurate temperaturen van het object te meten met een thermografische camera.

Om deze uitdagingen op te lossen, kunnen thermografen speciale technieken en materialen gebruiken, zoals infrarood-absorberende verf of infrarood-doorlatende materialen, om de hoeveelheid reflectie te verminderen en nauwkeurigere temperaturen te verkrijgen.

Het is belangrijk om rekening te houden met reflectie bij thermografie, omdat dit invloed kan hebben op de nauwkeurigheid van de temperaturen die worden gemeten. Het is daarom belangrijk om de juiste technieken en materialen te gebruiken om een betrouwbaar resultaat te verkrijgen.

Wat is optische verhouding bij thermografische camera’s?

De optische verhouding bij thermografische camera’s is het verhoudingsgetal tussen de afstand tussen de lens en het beeldsensor en de diameter van de lens. Dit verhoudingsgetal wordt uitgedrukt als de brandpuntsafstand, meestal uitgedrukt in millimeters (mm).

De optische verhouding heeft invloed op de beeldkwaliteit en is belangrijk bij het kiezen van een thermografische camera, omdat dit invloed heeft op de scherpte van het beeld, de vergroting van het beeld en het bereik van de camera. Een kleinere brandpuntsafstand resulteert in een groter vergrotingseffect en een verminderd bereik, terwijl een grotere brandpuntsafstand resulteert in een kleiner vergrotingseffect en een vergroot bereik.

Er zijn verschillende soorten thermografische camera’s met verschillende brandpuntsafstanden beschikbaar, waardoor het belangrijk is om te bepalen welke verhouding het beste aansluit bij de specifieke toepassing en de gebruiksomstandigheden.

Bijvoorbeeld, een thermografische camera met een kleinere brandpuntsafstand is geschikter voor inspectie op korte afstand, terwijl een camera met een grotere brandpuntsafstand meer geschikt is voor inspectie op lange afstand. Daarom is het belangrijk om de juiste verhouding te kiezen om een betrouwbaar en nauwkeurig resultaat te verkrijgen.

Wat is emissiefactor bij bij thermografische camera’s?

De emissiefactor is een belangrijk concept in thermografie, en het verwijst naar de hoeveelheid warmtestraling die wordt uitgestraald door een object en wordt opgevangen door een thermografische camera.

Elk object heeft een bepaalde emissie-eigenschap, wat betekent dat het een bepaalde hoeveelheid warmtestraling uitstraalt. De emissiefactor van een object wordt uitgedrukt als een percentage van het vermogen dat wordt uitgestraald ten opzichte van het vermogen dat beschikbaar is.

De emissiefactor is een belangrijke factor om in gedachten te houden bij thermografie, omdat het invloed heeft op de nauwkeurigheid van de temperaturen die worden gemeten. Een lagere emissiefactor resulteert in minder warmtestraling die wordt opgevangen door de camera, wat betekent dat de temperaturen die worden gemeten minder nauwkeurig zijn.

Er zijn verschillende factoren die de emissiefactor van een object beïnvloeden, zoals de temperatuur, het materiaal en de vochtigheid van het object. Thermografen moeten rekening houden met de emissiefactor van een object en ervoor zorgen dat ze de juiste technieken en materialen gebruiken om een betrouwbaar resultaat te verkrijgen.

Sommige thermografische camera’s beschikken over ingebouwde emissiecorrigerende technologieën die kunnen worden gebruikt om de invloed van de emissiefactor op de nauwkeurigheid van de temperaturen te verminderen. Het is daarom belangrijk om de juiste thermografische camera te kiezen die aan de specifieke eisen voldoet.

Specificaties van een warmtebeeldcamera

Warmtebeeldcamera’s hebben verschillende specificaties, best een lastige klus om een goede camera te kiezen. Hieronder staat per onderwerp beschreven wat ze er mee bedoelen. Op deze manier maakt Meetwinkel.nl de keuze wel erg makkelijk:

 • Aanduiding: Hoe kun je de gegevens aflezen. Bij een warmtebeeldcamera is dit over het algemeen digitaal;
 • Connectiviteit: Hoe er met andere systemen verbinding gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld wifi of Bluetooth;
 • Focus: De scherpte van het beeld. Dit kan vast staan of handmatig in te stellen zijn;
 • Frequentie: De snelheid waarmee een afbeelding wordt weergeven. Dit wordt aangegeven in Hertz (Hz);
 • Geheugen: Kan vast staan of uit te breiden met een SD-card. Dit wordt aangeven met Gigabyte (GB);
 • Nauwkeurigheid: De afwijking in meetwaardes. Dit wordt met procenten (%) of in Celsius (°C) aangegeven;
 • Laserpointer: Of de camera een laser bevat;
 • Display: Grootte en resolutie van het display (aanduiding). Dit wordt in inches (inch) en pixels (px) aangegeven;
 • Pixels: De kwaliteit van het beeld oftewel het aantal pixels (px). Bij een laag aantal moet je dichterbij het object staan om te kunnen meten. Bij een hoog aantal kun je van een langere afstand meten;
 • Zoom: De mogelijkheid om in te zoomen;
 • Thermische gevoeligheid (NETD): Dit vertegenwoordigt ongeveer het minimale temperatuurverschil dat een camera kan oplossen. Dit wordt in de schaal van Kelvin (mK) weergegeven;
 • Communicatie: Kan de camera informatie naar andere systemen sturen. Bijvoorbeeld door middel van bluetooth.
 • Beeld-resolutie: Kwaliteit van het beeld. Dit wordt in pixels (px) aangegeven;
 • Sensorresolutie: Lichtgevoeligheid en pixeldichtheid per cm²/ inch²
 • Infrarood resolutie: Hoe hoger de resolutie, hoe nauwkeuriger de meting bij kleinere objecten.

Hoe kies ik een goede bij thermografische camera’s?

Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een thermografische camera, afhankelijk van het doel en het gebruik van de camera. Hieronder staan een aantal belangrijke factoren om te overwegen:

 • Resolutie: Hoe hoger de resolutie, hoe nauwkeuriger de afbeeldingen zijn en hoe meer details zichtbaar zijn.
 • Temperatuurbereik: Zorg ervoor dat het temperatuurbereik van de camera past bij uw specifieke toepassing.
 • Lenstype: Sommige camera’s beschikken over objectieven met vast brandpunt, terwijl andere camera’s zijn uitgerust met variabele brandpuntobjectieven.
 • Emissiefactor-correctie: Sommige thermografische camera’s hebben ingebouwde emissiefactor-correctietechnologieën, die kunnen helpen bij het verminderen van de invloed van de emissiefactor op de nauwkeurigheid van de temperaturen.
 • Bestandsopslag: Zorg ervoor dat de camera beschikt over een goede bestandsopslag, zoals een interne harde schijf, SD-kaart of cloudopslag.
 • Bediening: Zorg ervoor dat de camera eenvoudig te bedienen is en over gebruiksvriendelijke software beschikt.
 • Prijs: Overweeg uw budget en het doel van de camera, en kijk naar camera’s die aan uw specifieke eisen voldoen.
 • Merk en reputatie: Kijk naar bekende merken en merken met een goede reputatie in de thermografie-industrie.

Het is belangrijk om rekening te houden met uw specifieke vereisten en te overwegen welke factoren het belangrijkst zijn voor u, voordat u een thermografische camera kiest. Het kan ook nuttig zijn om met een specialist in thermografie te overleggen of producten te vergelijken, voordat u een aankoopbeslissing maakt.

Meetwinkel.nl is dealer van:

 • Flir
 • Fluke