Lichtsterkte meters

Toont alle 9 resultaten

Wat is lichtsterkte?

Lichtsterkte is een term die wordt gebruikt om de hoeveelheid licht die uitstraalt vanuit een puntbron te beschrijven. Het wordt uitgedrukt in candela (cd) en is gedefinieerd als de hoeveelheid licht die in één richting uitstraalt vanuit een puntbron en een intensiteit heeft van 1/683 watt per steradiaal veld. De lichtsterkte van een puntbron is afhankelijk van de hoeveelheid energie die de bron produceert en de richting waarin het licht uitstraalt. Het wordt vaak gebruikt bij de specificatie van lichtbronnen, zoals lampen en verlichting, om te bepalen hoe fel het licht is.

Wat betekent lux?

Lux is de eenheid van verlichtingssterkte en wordt gebruikt om het niveau van verlichting in een bepaald gebied te meten. Het wordt uitgedrukt als het aantal lumen per vierkante meter (lumen/m^2). Een luxwaarde van 1 betekent dat er 1 lumen licht valt op een oppervlakte van 1 vierkante meter. Lux wordt vaak gebruikt om te bepalen of een bepaalde ruimte voldoende verlicht is voor specifieke taken, zoals het lezen van een boek of het werken aan een computer. Het niveau van verlichting dat nodig is, hangt af van de activiteit die plaatsvindt en de visuele eisen van de gebruiker.

Wat betekent lumen?

Lumen is de eenheid van het totale licht dat door een lichtbron wordt uitgestraald. Het wordt gebruikt om de hoeveelheid licht die door een lichtbron in alle richtingen wordt uitgestraald te beschrijven en uit te drukken. Het geeft aan hoeveel licht er beschikbaar is om te zien. Een hoger aantal lumen betekent een helderder licht, terwijl een lager aantal lumen betekent een minder helder licht. Lumen worden vaak gebruikt bij de specificatie van verlichtingsbronnen, zoals lampen en verlichting, om aan te geven hoeveel licht deze produceren.

Wat is een luxmeter/ lichtsterktemeter?

Een luxmeter / lichtsterktemeter is een meetinstrument dat wordt gebruikt om het niveau van verlichting in een bepaald gebied te meten. Het meet de hoeveelheid licht in lux (lumen per vierkante meter) en geeft een nummerieke waarde weer die aangeeft hoeveel licht er op een bepaald punt valt. Een luxmeter wordt veel gebruikt in verlichtingsontwerp, verlichtingstest en -onderhoud, en in de productie-industrie om ervoor te zorgen dat productielijnen voldoende verlicht zijn voor de arbeiders. Het wordt ook gebruikt in de bouw om te bepalen of een bepaalde ruimte voldoende verlicht is voor specifieke activiteiten.

Hoe werkt een luxmeter/ lichtsterktemeter?

Een luxmeter werkt door het lichtniveau op een specifiek punt te meten en deze om te zetten naar een nummerieke waarde in lux. Het bevat een fotodetector, meestal een photodiode of een fotoresistor, die het licht opvangt en omzet in een elektrische stroom. Deze elektrische stroom wordt vervolgens gebruikt om het niveau van verlichting te bepalen.

Sommige luxmeters hebben een ingebouwde versterker die de zwakke elektrische stroom van de fotodetector versterkt, zodat deze beter gelezen kan worden door het elektronische meetcircuit. Andere luxmeters hebben een ingebouwd display waarop de meting wordt weergegeven.

De luxmeter wordt meestal gericht op het punt waar de verlichting gemeten moet worden en geeft dan een nauwkeurige meting van het lichtniveau. De nauwkeurigheid van de luxmeter kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit van het apparaat en de omgeving waarin het wordt gebruikt.

Aan welke eisen moet een luxmeter / lichtsterktemeter voldoen?

 • Er zijn verschillende eisen waaraan een luxmeter moet voldoen om betrouwbaar en nauwkeurig te zijn:
 • Nauwkeurigheid: Het apparaat moet een nauwkeurige meting van het lichtniveau in lux leveren.
 • Meetbereik: Het apparaat moet een breed meetbereik hebben om een breed scala aan verlichtingsniveaus te kunnen meten.
 • Sensitiviteit: Het apparaat moet gevoelig genoeg zijn om zelfs zwakke verlichtingsniveaus te kunnen detecteren.
 • Meettijd: Het apparaat moet snel genoeg zijn om snelle veranderingen in het verlichtingsniveau te kunnen detecteren.
 • Betrouwbaarheid: Het apparaat moet betrouwbaar zijn en nauwkeurige metingen leveren, zelfs onder moeilijke omstandigheden, zoals hoge of lage temperaturen.
 • Gebruiksgemak: Het apparaat moet gemakkelijk te gebruiken zijn en een duidelijk en gemakkelijk te lezen display hebben.
 • Calibratie: Het apparaat moet kalibreerbaar zijn om ervoor te zorgen dat de metingen nauwkeurig blijven, zelfs na verloop van tijd.
 • Bescherming: Het apparaat moet beschermd zijn tegen schade door stof, vocht of stoten.

Deze eisen zijn richtlijnen en de specifieke eisen die aan een luxmeter worden gesteld, kunnen variëren afhankelijk van het specifieke gebruik ervan.

Hoe kies ik een luxmeter / lichtsterktemeter?

Er zijn een aantal factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij het kiezen van een luxmeter:

 1. Nauwkeurigheid: Kies een luxmeter met een hoge nauwkeurigheid voor de meest betrouwbare resultaten.
 2. Meetbereik: Overweeg het bereik van verlichtingen waarmee je wilt meten en kies een luxmeter met een passend bereik.
 3. Sensitiviteit: Overweeg de gevoeligheid die je nodig hebt en kies een luxmeter die gevoelig genoeg is om zelfs zwakke verlichtingen te detecteren.
 4. Meettijd: Overweeg hoe snel je veranderingen in verlichting wilt meten en kies een luxmeter met een snelle meettijd.
 5. Betrouwbaarheid: Kies een luxmeter van een bekend en betrouwbaar merk voor de meest betrouwbare resultaten.
 6. Gebruiksgemak: Kies een luxmeter met een duidelijk en gemakkelijk te lezen display en een gebruiksvriendelijke interface.
 7. Calibratie: Kies een luxmeter die kalibreerbaar is om ervoor te zorgen dat de metingen nauwkeurig blijven, zelfs na verloop van tijd.
 8. Bescherming: Overweeg hoe het apparaat beschermd moet zijn tegen schade door stof, vocht of stoten en kies een luxmeter met een passende bescherming.
 9. Prijs: Overweeg het budget en kies een luxmeter die binnen het budget past en de eisen waaraan het moet voldoen.
 10. Extra functies: Overweeg of je extra functies nodig hebt, zoals het opslaan van gegevens, een ingebouwde datalogger of een ingebouwde calculator, en kies een luxmeter met deze functies als nodig.

Het is belangrijk om te onthouden dat de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de luxmeter belangrijker zijn dan de prijs, aangezien deze waardevolle informatie kunnen leveren voor verschillende toepassingen, zoals verlichting ontwerp, verlichting onderhoud en energie besparing.