Apparatentesters NEN 3140

Resultaat 1–16 van de 24 resultaten wordt getoond

Apparatentester NEN 3140

Het keuren van elektrische arbeidsmiddelen is een wettelijke verplichting sinds 1998. Bij elektrische arbeidsmiddelen wordt naast een visuele inspectie een aantal metingen uitgevoerd. Voor deze metingen gebruikt u een NEN 3140 apparatentester ook wel een PAT tester genoemd.

Wat is een NEN 3140 apparatentester?

Een NEN 3140 apparatentester is een combinatiemeter van een laagohmige meter voor de weerstand van de beschermingsleiding, een hoogohmige meter voor de isolatieweerstand en een lekstroommeter.

NEN 3140 is een Nederlandse norm voor de elektrische veiligheid van personen in de buurt van elektrische installaties in de laagspanningsbereik (tot 1000 V AC of 1500 V DC). Het is een keurmerk en een richtlijn voor bedrijven die installaties, producten en diensten in de elektrische branche vervaardigen, verkopen, installeren en onderhouden.

Een NEN 3140 apparatentester is een apparaat dat wordt gebruikt om de elektrische veiligheid van elektrische installaties en apparatuur te testen. Het wordt gebruikt om te controleren of elektrische installaties en apparatuur voldoen aan de eisen van NEN 3140 en of ze veilig zijn voor gebruik. Het apparaat meet bijvoorbeeld de isolatieweerstand, de aardlekspanning en de afleidingsstroom.

Merken NEN 3140 apparatentesters

Voor NEN 3140 apparatentesters zijn er een aantal merken van belang. De marktleider is het Nederlandse Nieaf-Smitt. De drie apparatentesters van Nieaf-Smitt zijn de Eazypat, de Eazypat 3140 usb en de Safetypat. Een grote speler is eveneens het Sloveense Metrel. Ook zij maken high end apparatentesters. Zij zijn in de markt met de DeltaGT en de OmegaGT. Het Duitse Gossen Metrawatt is actief met de welbekende Metratester 5, de Metraline PAT en de Secutest serie. Alternatieve merken zijn het Poolse Sonel en het Amerikaanse Fluke. Vanzelfsprekend zijn wij met Meetwinkel.nl vertegenwoordiger van al deze merken.

Segmenten van NEN 3140 apparatentesters

Apparatentesters NEN 3140 heb je in 3 segmenten, het instap-, het midden en het hoge segment. Apparatentesters in het instapsegment voeren de metingen uit en geven de resultaten netjes weer op het display. Als NEN 3140 keurmeester dien je dan deze gegevens over te nemen op een papieren checklijst of achter de PC in te vullen in een digitale lijst. NEN 3140 Testers uit het middensegment beschikken over geheugen waarmee je de keuringsgegevens kan opslaan en overzetten naar de PC. Met behulp van software kan je dan de gegevens omzetten naar een keuringsrapport.

NEN Testers uit het hogere segment zijn de spreekwoordelijke “werkpaarden”. Doordat ze voorzien zijn van een qwerty toetsenbord of een touch-screen wat het snel invoeren van grote hoeveelheden  gegevens vergemakkelijkt. Dit is natuurlijk voor de keurmeester die keuringen voor derden uitvoert een must.

Welk merk NEN 3140 apparatentester is nu beter?

Aan ons wordt wel eens gevraagd, wel merk of type NEN 3140 apparatentester is nu beter?  Wij leggen dan gelijk een link met auto’s… een Daf brengt je net zo goed naar je bestemming als een Volvo…  En als je de merken vergelijkt. Dan is het alsof je een Audi vergelijkt met een BMW… Elke NEN 3140 tester heeft specifieke voor- en nadelen. Bij Meetwinkel leggen wij u graag de verschillen uit en kunnen eenvoudig bepalen welke tester past bij het soort keuringen die u gaat verrichten.

NEN 3140 keurmeestercursus nodig?

De NEN 3140 keuring moet worden uitgevoerd door en deskundige keurmeester. Een cursus hiervoor is geen wettelijke verplichting. Het kan zeer handig zijn om in een dag de goed- en afkeurcriteria te leren kennen. Bij Ingenium dé Opleider verzorgen wij een praktische keurmeester NEN 3140 cursus op 15 locaties in Nederland. Er is altijd wel een locatie bij u in de buurt.

Geen tijd voor een dagcursus? Geen probleem! Wij hebben de cursus op dit moment ook als een volwaardige E-learning keuren NEN 3140 online. U doorloopt de hoofdstukken in uw eigen tijd op het medium die u wil (PC, tablet, etc.). Dit hoeft niet aaneengesloten, het systeem houdt bij waar u gebleven bent. U maakt aangesloten een online toets. Na behalen van de toets kunt u het online certificaat downloaden.

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het maken van een keuze? Neem contact op met de Meetwinkel NEN 3140 specialisten op 088 – 2450000 of via info@meetwinkel.nl.