Aardlekstroom en verschilstroom meten

Aardlekstroom en verschilstroom meten

Met behulp van de standaard op de Nederlandse markt verkrijgbare apparatentesters kunt u eenvoudig de verschilstroom meten van 230V meetapparatuur.

Voor het meten van driefasenapparatuur wordt vaak gebruik gemaakt van eenvoudige verloopkabels van een “mannetje” 230V naar een “vrouwtje” 400V. De weerstand van de beschermingsleiding is met een dergelijke kabel prima te meten. Deze kabels hebben als beperking dat bij een isolatieweerstandsmeting maar tot aan het relais gemeten wordt.

Een verschilstroom meting is al helemaal onmogelijk. U zou 230V op een 400V machine zetten.

Meetkoffer / meetadapter

Een aantal fabrikanten heeft hiervoor een oplossing bedacht in de vorm van een meetkoffer welke aan te sluiten is., Bijvoorbeeld de lekstroomadapter van Nieaf-Smitt en de A1322 meetkoffer van Metrel.

   

De genoemde testkoffers worden op het driefasen net aangesloten, het meetapparaat wordt op de koffer aangesloten evenals het te keuren arbeidsmiddel. Het te keuren driefasen arbeidsmiddel wordt compleet ingeschakeld (inclusief relais en nulspanningsbeveiliging). Met behulp van deze koffers kan de weerstand van de beschermingsleiding worden gemeten en de reële lekstroom. Afhankelijk van het merk of type koffer wordt de verschilstroom (tussen 3 fasen en nul) of de aardlekstroom (door de aarddraad) gemeten. De aardlekstroom wordt gemeten door middel van een spoel rond de aarddraad waarmee het verschil tussen de fase(n) en nul wordt gemeten. Er zit een kleine onbetrouwbaarheid in deze meting. Het is mogelijk dat er ook stroom naar aarde vloeit via de verankering van de machine op de vloer. Alleen bij een volledig geïsoleerde opstelling is de meting 100% betrouwbaar.

Een bijkomend voordeel van een meetkoffer is dat bij een tester met opslagmogelijkheid, de meetresultaten eenvoudig digitaal gerapporteerd kunnen worden.

Aardlekstroomtang

Het derde alternatief is het toepassen van een nauwkeurige aardlekstroomtang samen met behulp van een meetkabel van Nieaf-Smitt met een “mannetje” en “vrouwtje” driefasenstekker, waarbij de beschermingsleiding (aarde) is afgezonderd, zie afbeelding linksboven dit artikel.

Als u vervolgens de drie fasen en de nul omklemd dan wordt door de aardlekstroomtang het verschil tussen de drie fasen en nul geregistreerd. Als u alleen de beschermingsleiding omklemd dan meet u de aardlekstroom.

Op deze wijze kunt u eenvoudig en relatief veilig de lekstroommeting van driefasenapparatuur uitvoeren met de driefasenmeetkabel. Klik voor een nauwkeurige aardlekstroomtang.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via info@meetwinkel.nl.

Geplaatst in .