Werking Infrarood Thermometer

Achtergronden en werking van de Infrarood Thermometer

De doelstelling van een infrarood thermometer is om de temperatuur van een oppervlak te meten zonder dit object daadwerkelijk aan te raken (contactloos). Infrarood meters worden ook wel IR meters of IR Pyrometers genoemd.

De infrarood thermometer werkt op basis van infrarode straling. Elke stof (medium) straalt infrarode straling af. De lens van de infrarood thermometer vangt deze straling op. Op hoeveelheid opgevangen straling staat maat voor de gemeten oppervlakte temperatuur.

Wilt u een infrarood thermometer aanschaffen? Dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten.

Er zijn 4 belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten bij aanschaf:

  • De optische verhouding
  • De emissiefactor
  • De richtlaser
  • Het temperatuurbereik

De optische verhouding

De optische verhouding is de verhouding van het meetoppervlakte (diameter S) tot de meetafstand (D). Een “instap” meter heeft vaak een optische verhouding van 1:1. Het topsegment infrarood thermometers kan een verhouding 1:50 hebben. Het grote voordeel hiervan is dat je dan op een grote afstand toch een klein oppervlak kan meten. Op een afstand van 500 mm zou dan een vlak met een diameter van 10 mm gemeten kunnen worden.

De emissiefactor

Het soort oppervlak bepaalt ook de mate waarin de infraroodstraling van de omgeving wordt gereflecteerd. Is een oppervlak dof of mat, dan wordt er weinig infrarood licht gereflecteerd. Als een oppervlak spiegelend is dan wordt er veel infraroodlicht gereflecteerd. Dit wordt ook wel de emissiefactor genoemd. Het topsegment infraroodmeters beschikt vaak over een mogelijkheid om deze emissiefactor te corrigeren.

In de hiernavolgende tabel staan de emissiefactoren van een aantal stoffen:

Stof Emissiefactor
Huid 0,98
Water 0,92...0,96
Ijs 0,96...0,98
Asfalt, teer 0,95...1,00
Plastic 0,90...1,00
Zwart rubber 0,94
Verf 0,80...0,97
Glas 0,85...1,00
Keramiek 0,80...0,94
Cement 0,96
Beton 0,94
Hout 0,80...0,90
Staal, geoxideerd 0,80
IJzer, geoxideerd 0,78...0,84
Rood koper, geoxideerd 0,78
Messing, geoxideerd 0,56...0,64
Gerold roestvast staal 0,45
Aluminium, geoxideerd 0,40
Zink, gegalvaniseerd 0,28
Rood koper, diffuus 0,22
Messing, gepolijst 0,05
IJzer, niet geoxideerd 0,05
Rood koper, gepolijst 0,02...0,07

De standaard instelling van de instap infrarood thermometers is een emissiefactor van 0,95. Hoe meer spiegeling het oppervlag heeft des te hoger is de emissiefactor. Belangrijk is dat u bij het meten oplet dat er geen andere warmtebronnen aanwezig zijn die afstralen op het gemeten object.

Staat er voor het warme object dat u meet een glazen raam dan meet u te allen tijde de warmte van het glas, niet van het warme object.

De
 richtlaser

Eenvoudige instapcamera’s hebben het niet, maar de betere camera’s kunnen zijn uitgerust met een richtlaser. U ziet dan duidelijk welk oppervlak u meet. Topcamera’s hebben een tweede laserstraal zodat het hele bereik wordt gemarkeerd. Dit komt het gebruiksgemak ten goede.

Het temperatuurbereik

Afhankelijk van de temperatuur die u wilt meten dient de infrarood thermometer hier qua temperatuurbereik bij aan te sluiten.

Wilt u nadere informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Geplaatst in .